sw2334234-4

Чи фтор токсичний?

Фтор у невеликих кількостях не є токсичним для людського організму.

Насправді, фтор міститься в багатьох зубних пастах і ополіскувачах для порожнини рота і успішно використовується для запобігання карієсу протягом десятиліть.

Однак у високих дозах фтор може бути токсичним і призводити до захворювання, яке називається флюороз. Флюороз виникає, коли організм поглинає занадто багато фтору, що може спричинити зміну кольору та ослаблення зубів і проблеми з кістками.

Тому важливо не перевищувати рекомендовану добову дозу фтору і стежити за тим, щоб діти не користувалися зубною пастою з надмірним вмістом фтору і не ковтали її випадково. Якщо у вас є якісь питання або занепокоєння, вам слід проконсультуватися зі стоматологом або лікарем.

Фтор важливий для зубів з кількох причин:

  1. Він зміцнює зубну емаль: Фтор допомагає зв’язувати мінерали, такі як кальцій і фосфати, в зубній емалі, роблячи її більш стійкою до кислот і краще захищає від карієсу.
  2. Він ремінералізує зубну емаль: Фтор також може допомогти відновити вже пошкоджену зубну емаль, відновлюючи мінерали в емалі і, таким чином, підвищуючи твердість зубної емалі.
  3. Він пригнічує ріст бактерій карієсу: Фтор може пригнічувати ріст бактерій, що викликають карієс, втручаючись в їх метаболічні процеси, тим самим послаблюючи їх.

З цих причин фтор часто використовується в зубних пастах, ополіскувачах для порожнини рота та інших стоматологічних засобах для зміцнення здоров’я зубів і зниження ризику карієсу. ()